Skip to main content

Featured

PORTRAIT YANG DI PERTUAN AGONG MALAYSIA YANG KE 16 AL SULTAN ABDULLAH

Commissioned Painting by The House Of Parliament Malaysia ( Tempahan dari Parlimen Malaysia) Portrait Painting of Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah (Jawi: السلطان عبدالله رعاية الدين المصطفى بالله شاه الحاج ابن المرحوم سلطان حاج احمد شاه المستعين بالله) (born 30 July 1959) is the 16th Yang di-Pertuan Agong (head of state) of Malaysia and the sixth Sultan of Pahang. He was proclaimed as Sultan on 15 January 2019, succeeding his father, Sultan Ahmad Shah, whose abdication was decided at a Royal Council meeting on 11 January.On 24 January 2019, days after his accession to the throne of Pahang, he was elected as the 16th Yang di-Pertuan Agong of Malaysia. He was sworn in on 31 January. He was also a member of the FIFA Council from 2015 to 2019. ( Wikipedia)




THE TIME-LAPSE VIDEO PROCESS PART BY PART
PROCESS 1. TIME-LAPSE OF THE DETAIL DRAWING/SKETCHpreparation of the portrait, before I start with oil painting…

Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Memikul


Lama dah tak update, sibuk menyiapkan lukisan untuk pembukaan myarthost gallery di Shah Alam yang akan dibuka secara rasmi dalam bulan January 2009 nanti.
Day 2Day 3
Day 4
Day 5



Picture
syida

uyoo...

Date Thursday, November 20th 2008

nampak makin mantap nie.... nak kena memcabar diri sendiri juga... he her....


Picture
TAJUDDIN

ini yg tak sedap ni

Date Saturday, November 22nd 2008

bukan apa, teringat peristiwa kat Pasar Payang dua hari lalu
Tentang artwork ni tak nak beri pendapat dulu

Spacer

Picture
latifmaulan

u uh

Date Saturday, November 22nd 2008

itulah che din .. kamera tu lain kali gantung kat leher setiap masa he he he atau beli hp yang ade kamera senang ..... just in case .. anyway.. memang kadang kadang seronok tengok gelagat manusia dan kehidupannya


Spacer

Picture
sakinah

cntik

Date Saturday, November 22nd 2008

x sabar nk tgk yg dah siap. ni utk exhibition ke abg lat?


Spacer

Picture
latifmaulan

2nd solo

Date Saturday, November 22nd 2008

a ah utk show.... insyaAllah bulan 6.. atau bulan 5


Picture
iezamh

Wawawaawwa.....

Date Saturday, November 22nd 2008

Nape le aku takde masa nak melukis skarang ni......nampak gayanyer jadi sys engineer je la aku ni.....perjalanan masih jauh......


Spacer

Picture
latifmaulan

jangan laaaaaaa

Date Saturday, November 22nd 2008

JANGANLA patah semangat.. teruskan usahamu tu


Spacer

Picture
Rahman

wah ....cantik la sifu...

Date Saturday, November 22nd 2008

.....ni yang buat man semangat nak datang balik ni...


Picture
aziezan2

berapa layer dah ni...

Date Monday, November 24th 2008

.....ada cerita di balik lukisan nni...


Spacer

Picture
latifmaulan

u uh

Date Monday, November 24th 2008

sekarang nie ke 3 nak terus siap la ni


Picture
tdop

kUDRAT

Date Monday, November 24th 2008

harap anak2 die taw pengorbanan ayah dprg tuk besarkn dorg..


Spacer

Picture
baharibachok

beautiful..

Date Monday, November 24th 2008

warnanya real.. last week saya pergi balai seni (sat) nice tone colour title hari jumaat. encik latif, all the best..


Spacer

Picture
latifmaulan

eh

Date Monday, November 24th 2008

eh hari jumaat ade kat balai ke? tak tau lak saye. sye ingat die simpan dlm store hu hu hu


Spacer

Picture
arry

kau ni...

Date Monday, November 24th 2008

buat apa2 pun menjadi....nanti ada masa hujung bulan ni nak pi kl tengok artwork ko yg lain2


Spacer

Picture
latifmaulan

ok

Date Monday, November 24th 2008

mana ade lagi kat KL buat masa nie.... sehingga Januari di Shah Alam U2 . kalau kat KL kat Balai Seni Lukis la pegi jawabnyer.. itupun kalau dia tak simpan dalam store hu hu


Spacer

Picture
Anai

Master

Date Tuesday, November 25th 2008

Memang master habis.. mengharumkan nama malaysia dengan subject yang tepat dengan mesej(^_^)


Spacer

Picture
hatibudak

hidup bukan mudah...

Date Tuesday, November 25th 2008

beca nie takda hiasan2 cam yg ada kat Melaka tu...terasa kesukarn yg dilalui olh penarik beca tu...beca napak suram cam pemiliknya..lumrah realiti khdpn..


Spacer

Picture
rairoru

Pengorbanan satu kebenaran

Date Tuesday, November 25th 2008

Kat pepatah ada mengatakan ; "Susah-susah dahulu, senang-senang kemudian". botol mcm problem jer.


Picture
syida

uhh...

Date Tuesday, November 25th 2008

jenuh nak siapkan... berapa layer ada dah nie...


Spacer

Picture
latifmaulan

hu hu hu

Date Tuesday, November 25th 2008

memang jenuh.... 3 layer... final layer la nie


Spacer

Picture
Rahman

jenuh tak per kan sifu,,,,

Date Wednesday, November 26th 2008

nanti klien beli tak kan hujan duit la gamaknyer,,,,moga sifu sukses slalu dan kepada ahli mah...dan kite semua para pelukis...


Spacer

Picture
latifmaulan

Rahman

Date Wednesday, November 26th 2008

Rahman kena ingat melukis bukan kerana duit semata mata ok.. nanti hilang kualiti .... kita melukis kerana kita suka melukis


Spacer

Picture
HAZRY

betul kata abg lat.....

Date Wednesday, November 26th 2008

saya suka melukis...............melukis dalam jiwa reningan kayangan....haha


Spacer

Picture
latifmaulan

ha ha ha

Date Wednesday, November 26th 2008

kau nie hazry statement mcm cerekarama .... jiwa renungan kayangan serpihan mimpi dedebunga wangi teratai layu di tasik madu ha ha ha ha


Spacer

Picture
HAZRY

HAHAHAHA....

Date Wednesday, November 26th 2008

HAHA..........HEBAT JUGA YA ABG LAT NIH.HAHAH


Spacer

Picture
latifmaulan

berat

Date Wednesday, November 26th 2008

Betapa berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya, kalau kita tahu betapa susah nya hidup untuk meraih sesuap nasi tentu kita akan lebih rasa bersyukur dgan apa yang kita ada sekarang........


Spacer

Picture
juliana

ye la..

Date Wednesday, November 26th 2008

betul kata latifmaulan tu..semoga dengan ini akan jadi tauladan..betapa berat mata memandang ..berat lagi bahu memikul nyer...dari itu berusha lah selagi ada daya....semoga succes....cantik artwork ni...suka tengok lama2 ....


Spacer

Picture
Maba

...

Date Wednesday, November 26th 2008

...kalau berat mate memandang, sebenarnye kene tidor dan berehat dulu
...dah bangun nanti, barulah segar semula...ade betul ke gitu?...:)


Spacer

Picture
Rahman

klo abg

Date Thursday, November 27th 2008

.....sok luse abg lukis tau,,,tak usah jual,...kan abg yang cakap ...abg tak usah buker gallery...aper nak jadi...tau la klo lukisan tak di jual...


Spacer

Picture
latifmaulan

man

Date Friday, November 28th 2008

ape ko cakap tu man... mencuba itu lebih baik dari tak mencuba langsung.... baik teruskan dok dalam gua jer sampai berjanggut.. usaha dah ada..tawakal jer la pada Allah s.w.t


Spacer

Picture
biduan

mmmm...

Date Friday, November 28th 2008

per la man... kita kan orang islam man...


Spacer

Picture
Rahman

betui....la,,

Date Friday, November 28th 2008

,,,,,,


Spacer

Picture
biduan

...

Date Friday, November 28th 2008

:-)


Spacer

Picture
kamalrufadillah

huhuhuh

Date Sunday, November 30th 2008

ermm cinta penarik beca or stress seorg penarik beca? hehhe
kat umah kampung saye byk koleksi beca2...tapi semuanye dah beca moden...
tapi lagi saye suka tgok beca nieh...ade kelaksi nye tersendiri..
caya lah lat..


Picture
Rahman

salam...

Date Wednesday, December 3rd 2008

wow fery fantastic sifu...


Spacer

Picture
Cik_Aimi

fuh...

Date Wednesday, December 3rd 2008

betul2 holiau....


Spacer

Picture
syida

masih lagi in progress??

Date Wednesday, December 3rd 2008

ngeri tengok.... macam nie kena bertok guru dengan lat

e
Spacer

Picture
husai

ngerisss.....

Date Thursday, December 4th 2008

yipppppyy..menarik


Spacer

Picture
arry

bila lagi nak siap....

Date Thursday, December 4th 2008

tengok tu penarik beca sampai tertido tunggu siap...kesian...


Spacer

Picture
iezamh

Hehehehehehhe.....

Date Thursday, December 4th 2008

Kalu ikutkan dah nak siap ni tapi Lat tak puas hati sebab tak lukis semut2 yang ade kat situ.....Hehehehehehe.....


Spacer

Picture
azmanyusof

Beca....

Date Friday, December 5th 2008

Penarik beca ni mcm kalah judi....Subjek mmg menarik. DiKuantan bnyk ke trishaw....


Spacer

Picture
apish

best...

Date Friday, December 5th 2008

bila nak sedekah satu painting kat koi...




Comments

Post a Comment

Popular Posts