Skip to main content

Featured

LATIF MAULAN ARTS YOUTUBE CHANNEL, PELUKIS MALAYSIA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang terserempak dalam website ini, jika anda ada memasuki youtube, jangan lupa untuk SUBSCRIBE channel saya di sana dan jangan lupa tekan butang loceng untuk mendapatkan notifikasi. Sokongan dan langganan anda dalam channel youtube saya adalah percuma dan sangat saya hargainya,  https://www.youtube.com/LatifMaulanArts
Hi, if you have an account in youtube, please do hit the subscribe button and the notification bell, Im really appreciated it. Your support and subscribe is very meaningfull to me to grow my channel to be better. See you in my channel https://www.youtube.com/LatifMaulanArts
Thank You very much
Latif Maulan 


Tepak Sireh 2008 first stage

Hari ni mula buat Tepak Sireh lagi, tak letak tajuk pun lagi, bersize 43 cm x 58.5 cm. Seperti biasa .. mula dengan lakaran kasar dengan pensil 2b jer atas kanvas.Lepas tu aku mula dengan menyapu bahagian-bahagian gelap bayang subjek dengan menggunakan warna gelap, bukan hitam: Raw Umber + Prussian Blue. Pastikan lihat bayang-bayang subjek itu dimana letaknya dengan teliti, supaya senang untuk meng'captured' cahayanya datang dari mana nanti. Sapu sahaja warna warna gelap itu secara kasar dibahagian-bahagian yang gelap tapi sedikit teliti.

Dah siap untuk first stage tepak sireh utk hari ini, esok kite sambung lagi bagaimana utk sapuan lapisan pertama.

Comments

  1. it's soo good to see the process step by step...gambatte kundasai bg lat!

    ReplyDelete
  2. boleh en latif bantu utk tugasan sekolah saya?
    saya perlukan penerangan bagi lukisan tepak sirih bagi aspek2 ini:
    1. unsur seni
    2. prinsip seni
    3. struktur seni

    sy harap encik latif dpt bantu sy secepat mungkin..tq

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts