Tepak Sireh 2008 first stage

Hari ni mula buat Tepak Sireh lagi, tak letak tajuk pun lagi, bersize 43 cm x 58.5 cm. Seperti biasa .. mula dengan lakaran kasar dengan pensil 2b jer atas kanvas.Lepas tu aku mula dengan menyapu bahagian-bahagian gelap bayang subjek dengan menggunakan warna gelap, bukan hitam: Raw Umber + Prussian Blue. Pastikan lihat bayang-bayang subjek itu dimana letaknya dengan teliti, supaya senang untuk meng'captured' cahayanya datang dari mana nanti. Sapu sahaja warna warna gelap itu secara kasar dibahagian-bahagian yang gelap tapi sedikit teliti.

Dah siap untuk first stage tepak sireh utk hari ini, esok kite sambung lagi bagaimana utk sapuan lapisan pertama.

Comments

  1. it's soo good to see the process step by step...gambatte kundasai bg lat!

    ReplyDelete
  2. boleh en latif bantu utk tugasan sekolah saya?
    saya perlukan penerangan bagi lukisan tepak sirih bagi aspek2 ini:
    1. unsur seni
    2. prinsip seni
    3. struktur seni

    sy harap encik latif dpt bantu sy secepat mungkin..tq

    ReplyDelete

Post a Comment