Skip to main content

Featured

PORTRAIT YANG DI PERTUAN AGONG MALAYSIA YANG KE 16 AL SULTAN ABDULLAH

Commissioned Painting by The House Of Parliament Malaysia ( Tempahan dari Parlimen Malaysia) Portrait Painting of Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah (Jawi: السلطان عبدالله رعاية الدين المصطفى بالله شاه الحاج ابن المرحوم سلطان حاج احمد شاه المستعين بالله) (born 30 July 1959) is the 16th Yang di-Pertuan Agong (head of state) of Malaysia and the sixth Sultan of Pahang. He was proclaimed as Sultan on 15 January 2019, succeeding his father, Sultan Ahmad Shah, whose abdication was decided at a Royal Council meeting on 11 January.On 24 January 2019, days after his accession to the throne of Pahang, he was elected as the 16th Yang di-Pertuan Agong of Malaysia. He was sworn in on 31 January. He was also a member of the FIFA Council from 2015 to 2019. ( Wikipedia)




THE TIME-LAPSE VIDEO PROCESS PART BY PART
PROCESS 1. TIME-LAPSE OF THE DETAIL DRAWING/SKETCHpreparation of the portrait, before I start with oil painting…

Rutin

24 jam sehari, 10 jam internet, 10 jam melukis, 4 jam tido.. adeh pengsan aku...

Internet, mengendalikan portal seni lukis yang aku cipta sejak tahun 2007 di Malaysian Community adush dah nak masuk 2 tahun, insyaAllah setakat ni tiada apa apa masalah lagi cuma ruang data tak mencukupi, cume gune 10 gig jer, portal itu kini dalam proses pemindahan ke server yang menyediakan ruang 230 gig dan harganya pun amat berpatutan. Megupdate dan mengemaskini setiap hari, mcm kerja kerja sukarela pula, tapi disebabkan minat yang mendalam untuk mengumpulkan penseni-penseni takper luangkan masa sedikit utk portal tersebut, sekurang kurangnya dapat berkongsi ide dengan pelukis pelukis lain. Kemudian aku update blog dan web web aku yang lain. Bayangkan kalau dok depan pc 10 jam rase sekejap jer (tolak rehat, solat, makan tinggal beberapa jam jer)

Melukis, seperti biasalah buat lukisan menggunakan cat minyak, buat masa ini tak berkesempatan lagi nak tacap lukisan baru sebab buat beberapa keping lukisan lama yang dah dilukis seperti bunga, tepak sireh, buah (semua kira 2nd edition work). Mungkin hari Isnin nie mula buat lukisan baru.

Comments

  1. lebih kurang la kita. saya pon depan komputer almost 24 hours. dgn business, kerja, webportal [sendiri & client], blog [kalau bosan] dan lain lain.

    tido jangan cakap la. kekadang tak tido langsung! tahu tahu da sampai dateline, rushing gi meeting.

    tu yang da lama tak pegang berus. ada 3 new pieces [4pcs semua] on progress. ntah bila la leh siap [macam tetiba hilang mood and idea]...

    may be upload dulu la. hehheee.. mana tahu ada orang leh bagi idea! hahahhaaa...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts