Skip to main content

Featured

Latif Maulan - An artist on a voyage of self discovery By Gerry Long

Latif Maulan - An artist on a voyage of self discovery 
By Gerry Long


Born in 1974 in the state of Pahang, Malaysia, in the quiet village of Lebu, Latif's early childhood was spent with his family in their bamboo house near a small river. Those early years invoked in him a great love of nature, particularly the Jungle and river where he spent so many happy hours with his family and friends.
It was with the help of two of his sisters that he initially commenced to draw, and not surprisingly his  first drawings reflected his love of the landscape that surrounded him.
He started Primary school in 1981 studying at Skolah Menengah Kebangsaan, Lebu and then continued his education at Skolah Menengah Kebangsaan, Bentong.  Although initially in the Science stream, his keen interest in art soon prompted him to transfer to the Art stream.
He finished high school in 1991, but due to financial constraints, had to forgo further studies at university level. Then followed a somewhat chaotic period…

Rutin

24 jam sehari, 10 jam internet, 10 jam melukis, 4 jam tido.. adeh pengsan aku...

Internet, mengendalikan portal seni lukis yang aku cipta sejak tahun 2007 di Malaysian Community adush dah nak masuk 2 tahun, insyaAllah setakat ni tiada apa apa masalah lagi cuma ruang data tak mencukupi, cume gune 10 gig jer, portal itu kini dalam proses pemindahan ke server yang menyediakan ruang 230 gig dan harganya pun amat berpatutan. Megupdate dan mengemaskini setiap hari, mcm kerja kerja sukarela pula, tapi disebabkan minat yang mendalam untuk mengumpulkan penseni-penseni takper luangkan masa sedikit utk portal tersebut, sekurang kurangnya dapat berkongsi ide dengan pelukis pelukis lain. Kemudian aku update blog dan web web aku yang lain. Bayangkan kalau dok depan pc 10 jam rase sekejap jer (tolak rehat, solat, makan tinggal beberapa jam jer)

Melukis, seperti biasalah buat lukisan menggunakan cat minyak, buat masa ini tak berkesempatan lagi nak tacap lukisan baru sebab buat beberapa keping lukisan lama yang dah dilukis seperti bunga, tepak sireh, buah (semua kira 2nd edition work). Mungkin hari Isnin nie mula buat lukisan baru.

Comments

  1. lebih kurang la kita. saya pon depan komputer almost 24 hours. dgn business, kerja, webportal [sendiri & client], blog [kalau bosan] dan lain lain.

    tido jangan cakap la. kekadang tak tido langsung! tahu tahu da sampai dateline, rushing gi meeting.

    tu yang da lama tak pegang berus. ada 3 new pieces [4pcs semua] on progress. ntah bila la leh siap [macam tetiba hilang mood and idea]...

    may be upload dulu la. hehheee.. mana tahu ada orang leh bagi idea! hahahhaaa...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts