Skip to main content

Featured

PORTRAIT YANG DI PERTUAN AGONG MALAYSIA YANG KE 16 AL SULTAN ABDULLAH

Commissioned Painting by The House Of Parliament Malaysia ( Tempahan dari Parlimen Malaysia) Portrait Painting of Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah (Jawi: السلطان عبدالله رعاية الدين المصطفى بالله شاه الحاج ابن المرحوم سلطان حاج احمد شاه المستعين بالله) (born 30 July 1959) is the 16th Yang di-Pertuan Agong (head of state) of Malaysia and the sixth Sultan of Pahang. He was proclaimed as Sultan on 15 January 2019, succeeding his father, Sultan Ahmad Shah, whose abdication was decided at a Royal Council meeting on 11 January.On 24 January 2019, days after his accession to the throne of Pahang, he was elected as the 16th Yang di-Pertuan Agong of Malaysia. He was sworn in on 31 January. He was also a member of the FIFA Council from 2015 to 2019. ( Wikipedia)
THE TIME-LAPSE VIDEO PROCESS PART BY PART
PROCESS 1. TIME-LAPSE OF THE DETAIL DRAWING/SKETCHpreparation of the portrait, before I start with oil painting…

Menggerudi Inspirasi di Pameran Ahmad Zakii


23 hb lepas aku bersama rakan pergi ke Galleri Petronas di KLCC untuk menyaksikan karya-karya Ahmad Zakii Anwar, 100 koleksi lukisan beliau dipamerkan di situ, memang dah lama aku nak menyaksikan pameran beliau dan akhirnya semalam baru tercapai hasrat, ternyata lukisan beliau memang mempunyai kekuatan yang tersendiri, melihat sahaja lukisan lakaran arang yang bersize besar membuatkan aku rasa teruja dengan kehebatan sentuhannya.

Lukisan still life akrilik di atas jute membuatkan fikiran melayang sejenak kerana di situ terdapat mesej berahi namun tidak keterlaluan yang ingin disampaikan, manakala lukisan siri orang menghisap rokok di situ sungguh kuat dengan pengolahan penduaan figura yang begitu ketara strok berus .. walaupun setiap imej tidak ditonjolkan wajahnya dengan dilitupi asap asap rokok membuatkan lukisan itu misteri dan penuh tanda tanya.


Siri tari -Gemelan Dinstant , yang bersize besar, terasa pergerakan dan liuk lentok sang penari, dengan hanya penggunaan latar belakang warna hitam membuatkan imej sang penari dan pemuzik menonjol dengan begitu ketara sekali.Meskipun pameran ini seolah retrospektif iaitu koleksi koleksi lukisan yang telah dibeli ataupun dimiliki oleh kolektor dari tahun tahun yang lepas dan dipamerkan atau dikumpulkan kembali namun apabila dicampurkan kesemuanya karya beliau tampak begitu ada kesamaan semuanya dari segi sentuhan berus strok dan juga pengayaan yang tersendiri dari penggunaan warna yang saya rasakan boleh dikatakan 'HITAM' atau boleh dicop "master of darkness".

Penggunaan warna terang pada lukisan siri sofa- bunga - dan hanya satu karya 'penghisap rokok' yang saya rasa agak ceria di pengakhir perjalanan pengamatan saya dimana warna biru terang begitu tampak bergaya dan ada kelas yang tersendiri tapi tetap ada unsur kegelapan tersebut.

Kembali kepada pengamatan saya pada lakaran arang beliau yang begitu besar, membuatkan karya karya silat, seorang pakcik yang macam pendekar pun ada, andy warhol etc tampak sungguh kuat stroknya namun kehalusan sentuhan tetap wujud di setiap ceruk garisan yang dipamerkan.

Comments

Popular Posts